Val av CMS – WordPress, Drupal, Joomla eller någon annan?

Valet av CMS när du ska uppdatera eller göra en nya hemsida är ofta en fråga om tycke och smak. Det är inte bra när du sitter och diskuterar med någon som är helt färgad av sin egen ensidiga upplevelse eller subjektiva erfarenhet. Skaffa gärna en ”second opinion”.

Vad är CMS?

Ordet CMS står för ”content management system” och är det bakomliggande systemet som med vilken du administrerar och underhåller din webbplats. Helt enkelt där du loggar in för att göra justeringar på hemsidan.

Det finns två olika läger inom CMS-utvecklingsvärlden. De är:
• CMS utvecklade enligt LAMP-teknik
• CMS utvecklade med Microsoft-teknik

Vad är LAMP-CMS?

LAMP-tekniken innehåller open source-tekniker som:
– MySQL (databas numera ägd av Oracle)
– Linux operativsystemet
– Apache webserver
– PHP som programmeringsspråk.

Populariteten hos ovanstående tekniker har lett till en explosionsartad utveckling av de CMS som bygger på dessa tekniker. Se mer nedan om dessa CMS.

Vad innebär Microsofts CMS-tekniker?

Microsoft-tekniker bygger normalt på:
– IIS webservern
– Microsofts operativsystem
– .NET programmeringsspråk (asp)

Populariteten hos allt som Microsoft gör är stor inom det community som använder Microsoft inom sina andra IT-applikationer.

Flera proprietära CMS har utvecklat sina plattformar på denna plattform. Mängden open source-CMS har dock inte rosat marknaden men de finns.

Val av CMS – vilka är störst?

Vilket CMS är störst? Webbplatsen CMS Crawler som har denna statistik sammanställd på landsnivå. Se här för Sverige.
Enligt CMS Crawler kan man se att följande CMS är störst i Sverige.

Är störst alltid bäst?

Störst måste inte nödvändigtvis vara bäst. Det som gör att WordPress i detta fall sticker ut är dess stora installerade bas, dess enkelhet, pris men också mängd utvecklare som varje månad utvecklar nya plugins och teman till detta CMS. Motsvarigheten finns inte för något annat CMS. Det gör att WordPress alltid har flest utvecklade tillägg och försprånget bara växer.

Vilket CMS för vanliga hemsidor är bäst enligt oss?

För att avgöra vilket CMS som vi anser vara bäst för vanliga hemsidor (dvs inte webbshopar) så bör man tänka på två avgörande parametrar
• Tillgång till kompetens
• Pris

Sett till dessa parametrar kan vi göra vissa kommentarer.

Tillgången till kompetens för just dig ska styra

När du ska välja CMS och har egna utvecklare är valet ganska enkelt. Kompetens är avgörande för val av teknikstack (LAMP eller Microsoft). Eftersom större företag ofta har intern Microsoftkompetens kan det vara värt att titta på Umbraco.

Enkelheten för användarna är viktig

Användarvänligheten är avgörande för val av CMS. Här måste man säga att WordPress har sin styrka. Hundratals miljoner bloggare har bevisat att det är mycket enkelt att komma igång och använda plattformen. För affärsanvändarna är det faktiskt inte så mycket svårare.

Säkerhet

Säkerhet är viktigt i dagens internetsamhälle. Där ligger WordPress svaghet. Eftersom så många teknikokunniga människor använder systemet och att systemet är gratis har många hackare har fokuserat på detta system. Det finns tack och lov enkla plugins som i princip gör det omöjligt för hackare men det gäller att fokusera aktivt på säkerheten om du använder WordPress. Det mest kompetenta WordPress-pluginet för säkerhet just nu anser vi vara Wordfence. Wordfence erbjuder möjligheten att blockera bort hela länder vilket gör att du kan få bort hackare som till stor del kommer från andra länder än exempelvis Sverige.

–Skrivet av Mikael 2014-11-10