Steg 1 :Ange URL till webbplatsen

(ex. http://www.minhemsida.se/nyheter.html)

Steg 2 :Fyll i fälten nedan och klicka på "Skapa URL"

(hänvisning: google, facebook, nyhetsbrev_nr5, etc)

(marknadsföringsmedium: cpc, email, social, etc)

(kampanjens namn som t.ex. produkt eller slogan)

(sökordet för annonsen)

(används för att särskilja annonser)

UTM Verktyg

Vi utgår alltid från era mål och överordnad affärsstrategi för att tillsammans med er skapa eller förbättra en digital strategi. Tillsammans har vi på Digital Dominance mångårig samlad erfarenhet av att leda digitala kampanjer.

UTM-taggning, en nödvändighet i dagens digitala marknadsföringslandskap. Vad det faktiskt står för, det kan vi återkomma till senare. Det viktiga nu är att förstå varför det är viktigt med UTM-taggning och hur vårt UTM verktyg kan hjälpa dig. Om du inte UTM-taggar dina kampanjer kan du inte läsa av vilken kanal, kampanj eller om det ens är betald eller organisk trafik som kommer till din webbplats. Ett känt citat från John Wanamaker passar in här ”Half the money I spend on advertising is wasted; the trouble is, I don’t know which half”. Och om du använder vårt UTM verktyg när du taggar dina annonser kan du undvika att hamna i den rävsaxen. Makes sense, eller hur?

VAD ÄR UTM-TAGGAR OCH VAD STÅR UTM FÖR?

UTM står för Urchin Tracking Module, och UTM-parametrar är helt enkelt rader av kod som du kan sätta på slutet av en URL för att spåra hur grupper av dina besökare beter sig på hemsidan – men framförallt vilken källa och medium som besökaren nådde din hemsida via. Genom att använda dig av UTM-taggar kan du alltså med relativt enkla medel spåra vart dina besökare kom ifrån, och vart de klickade för att hitta till din hemsida. Vad som menas med ”Tracking Module” går att lista ut ganska enkelt, men vart kommer egentligen ”Urchin” ifrån? Det är inte mycket mer spännande än så att företaget som tog fram UTM hette Urchin Software Corporation – nu har du lärt dig det också!

HUR UTM-VERKTYGET HJÄLPER DIG

Vi arbetar alltid med A/B-testning (och det borde du också göra!), det innebär t.ex. att ställa målgrupper, copy eller bilder mot varandra. Vårt UTM verktyg gör det möjligt att i ett senare skede att analysera dina digitala kampanjer i Google Analytics. För vem vill inte kunna skilja på betald mot organisk trafik från Facebook? Om det är målgrupp ett eller två som genomför flest köp från Instagram? Det finns dock några punkter som man behöver veta innan man sätter igång. Mer om det nedan!

 

TÄNK PÅ DETTA NÄR DU UTM-TAGGAR

 • Kontinuitet! Var konsekvent i hur du namnger dina parametrar. T.ex. ”email” eller ”email-kampanjer”. Det gör det enklare för dig att analysera resultatet.
 • Google Analytics märker direkt om man blandar versaler och gemener. ”Email”, ”email” eller ”EMAIL” kommer resultera i att trafiken delas upp i tre olika källor.
 • Se till att alla känner till hur ni UTM-taggar. Oavsett om det är kollegor, influencers eller en byrå, alla måste arbeta enligt samma metodik och följa samma regler.

UTM-taggningen är synlig

En UTM-kod skapad med vårt UTM verktyg kan se ut så här: https://digitaldominance.se/tjanster/?utm_source=facebook.com&utm_medium=cpc&utm_term=mk30-45&utm_content=video&utm_campaign=tjanster.

Ur denna kod kan vi utläsa att:

 • kampanjkällan är facebook.com
 • kampanjmedium är cpc (det vill säga betald trafik)
 • kampanjtermen är mk30-45 (oftast vill vi beskriva målgruppen här)
 • kampanjinnehållet är video
 • kampanjnamnet är tjanster

I och med att UTM-taggarna blir synliga i din länk är det viktigt att du inte skriver känslig information. Kampanjtermen i ovanstående länk är MK30-45, det vill säga målgruppen är män och kvinnor i åldern mellan 30-45 år.

HUR SER DU RESULTATET AV UTM-TAGGNINGEN I ANALYTICS?

Det är löjligt enkelt att se resultatet av din UTM-taggning i Analytics. Följ dessa tre steg:

 • Gå till Förvärv
 • Välj All trafik
 • Välj Källa/Medium

I denna vy ser du den trafik som registirerats under din valda tidsperiod. Har du varit konsekvent och alltid använt facebook.com och inte slängt in en versal för f:et eller ibland inte haft med .com, så ska du se att all din trafik är samlad på rätt ställe. Nu tänker du säkert, att det var väldigt många UTM-parametrar som behövdes fylla i för att se om det är betald Facebook annonsering eller inte. Du har helt rätt!

Genom att välja till en sekundär dimension kan du få ytterligare djup i din analys. Det är på det här sättet du kan kan analysera vilka kampanjer, annonser eller målgrupper som genererar lönsam försäljning och bra engagemang till din webbplats. I bilden nedan har vi navigerat till Källa/Medium och valt facebook.com / cpc som källa samt valt sökord som sekundär dimension. Enkelt va? Du har nu kommit ett steg närmre att jobba datadrivet.

betald-annonsering-som-taggats-i-ett-utm-verktyg-synligt-i-google-analytics

Känner du dig fortfarande osäker?

Fyll i kontaktformuläret längst ner på sidan så hör vi av oss inom kort för att diskutera er digitala marknadsföring i allmänhet och kanske UTM-taggning i synnerhet. Samtidigt som du skrollar förbi vårt smidiga verktyg för UTM-taggning så föreslår vi att du passar på att använda det! Vårt fokus är att skapa lönsam försäljning för våra kunder, och då är UTM-taggning ett måste. Upptäck alla våra tjänster och vad vi kan göra för ert företag, vi hörs snart!