Vad är sidhastighet? Förlora inte besökare!

Har din sida en dålig sidhastighet? En webbplats som tar lång tid på sig att ladda gör att du tappar sidvisningar, konverteringar och riskerar en minskad kundnöjdhet. I den här artikeln går vi igenom vad sidhastighet är, hur du enkelt kan ta reda på hur snabbt din webbplats laddar och vad du kan göra för att förbättra sidhastigheten.

Illustration över en webbplats sidhastighet

 Vad är sidhastighet?

Sidhastighet är ett mått för att berätta hur lång tid det tar för en specifik sida att laddas. Webbplatsens hastighet har en direkt påverkan över hur snabbt användarna kan se och använda innehållet på sidan.

Om man använder Googles verktyg för att utvärdera sidhastigheten får du reda på i vilken grad du du kan förbättra sidans hämtningstid. Mer om detta under verktyg för att ta reda på sidhastighet.

Varför är sidans hastighet viktigt?

Hur lång tid det tar för din webbplats att ladda är väldigt viktigt. Men det finns än i dag många företag och e-handlare som inte prioriterar området tillräckligt. När vi börjar arbeta med nya kunder ser vi ofta att tidigare byråer och inhouse-avdelningar inte har en tydlig policy och saknar produktägarskap över sidhastigheten. En långsam sida påverkar i allra högsta grad användarnas generella uppfattning av företaget och deras produkter/tjänster.

Sidans hastighet har en direkt påverkan över första intrycket. Och om det tar för lång tid att ladda är risken stor att användaren lämnar webbplatsen. Allt fler använder i dag mobilen i högre utsträckning när de surfar, dessa användare är ännu mer känsliga för långsamma sidor.

Verktyg för att ta reda på sidhastighet

PageSpeed Insights (PSI) är ett gratisverktyg från Google, du hittar även information om sidhastigheten i Google Analytics. Verktyget ger dig förslag på åtgärder som kan förbättra sidhastigheten. Viktigt att poängtera är att den inte ger en indikation på hur snabb webbplatsen är, utan i vilken utsträckning förbättringar kan implementeras. Testa gärna att jämföra din webbplats med konkurrenternas!

Så förbättrar du sidhastigheten

Om du använder PageSpeed Insights kommer verktyget ge förslag på åtgärder som kan förbättra hur snabbt din sida laddas för användaren. Exempel på områden som påverkar hur snabbt eller långsamt din sida laddas är:

  • Optimering av bilder

Tunga bilder tar lång tid att ladda, särskilt för mobila användare som kanske inte sitter med den bästa uppkopplingen. Se även till att du har rätt format.

  • Omdirigeringar

Många redirects minskar sidhastigheten. Peka istället på destinationen där innehållet finns.

  • Cache

Återkommande användare kan få en bättre användarupplevelse om webbläsaren kan lagra viss information.

  • Inläsningen av bilder

Genom att låta bilder som befinner sig utanför den synliga skärmen läsas med en fördröjd inläsning, kan man minska tiden till interaktivt tillstånd.

  • Tredjeparts kod

Kodsnuttar för t.ex. Facebook-pixeln, Analytics och chattfunktioner påverkar i allra högsta grad sidans möjlighet att ladda fort. Reflektera över vilka du behöver. Kanske finns det någon du kan ta bort? Har du många kodsnuttar brukar det löna sig att använda sig av Google Tag Manager (GTM), som är ett containerverktyg. Osäker på om det är något för dig? Läs vår artikel som hjälper dig på vägen.

Sammanfattning

En webbplats som tar lång tid på sig att ladda är dåligt, låter ganska självklart men ändå viktigt att poängtera. Gränsen för vad som räknas som snabbt flyttas hela tiden. För att ta reda på statusen för din webbplats kan du använda ett gratis verktyg, tex. PageSpeed Insights. Verktyget ger dig förslag på åtgärder som kan förbättra din sidhastighet.

Lycka till med den fortsatta förbättringen av din webbplats sidhastighet. Prova att tillämpa några av rekommendationerna från PageSpeed Insights och se vad resultatet blir.

Är du i behov av konsultation är du varmt välkommen att kontakta oss via formuläret nedanför!