Guide: Så filtrerar du bort IP-adresser från Google Analytics

Den här artikeln berättar hur du filtrerar bort en IP-adress från Google Analytics. Varför vill man då göra det? Det är bra att utesluta din egen IP-adress om du själv besöker sidan ofta och inte vill att dina besök ska komma med i statistiken. Det är vanligt att företag väljer att filtrera bort sina interna IP-adresser, eftersom de förmodligen inte stämmer överens med besök och beteende från utomstående besökare som hittat till din hemsida.

Hitta den IP-adress du vill utesluta

För att ta reda på vilken IP-adress du surfar från – och vill utesluta från dina mätningar i Analytics – kan du gå till en tjänst på nätet som automatiskt tar fram din IP-adress. Googla på ”whats my ip address” så kommer Google att ge dig svar. Om du använder PC kan du också använda Windows Kommandoprompt. Var noga med att få den riktiga adressen så det inte är en intern IP-adress du fått av din brandvägg.

Oftast är det enkelt – men ibland inte

Det kan verka enkelt att filtrera bort en IP-adress men det är faktiskt rätt lurigt beroende på hur varifrån du surfar. Detta är speciellt lurigt om du uppfyller något av följande:
• IP-adressen tillhör en ISP – Internet Service Provider – med dynamiska IP-adresser
• IP-adressen tillhör ett väldigt stort företag, som exempelvis Telia, eller något liknande som dessutom eventuellt är en ISP.
• Du vill utesluta flera IP-adresser i ett spann.

1. Logga in i Google Analytics
Okej, nu har du fått tag på din IP-adress. För att börja processen att filtrera bort den loggar du in på ditt Google Analytics-konto.

 

2. Gå sedan till sidan som heter ”Administratör” för den webbegendom du vill konfigurera.

 

3. Välj ”Alla filter” eller ”Filter”.

4. Klicka på knappen med plustecknet som säger ”Lägg till filter”.

 

5. Följ sedan instruktionerna

Ge ditt filter ett namn. Det kan vara vad som helst och har inga formkrav, till exempel ”Hemdatorn – 1” eller ”Interna IP-adresser exkluderade.”
I rullgardinsmenyerna, välj:
• ”Uteslut”
• ”trafik från IP-adresserna”
• ”som är lika med”
Sedan fyller du i din IP-adress enligt efterfrågat format, och sparar.

 

Klart!
Nu har du uteslutit din IP-adress från mätningarna i Google Analytics.

– Skriven av Mikael 2014-10-31