”May 2020 Core update”– Google uppdaterar sin algoritm

Google gör dagligen ändringar i den algoritm de har. Ett par gånger per år gör de större uppdateringar som påverkar sökresultatet och hemsidors ranking. Den 4 maj bekräftade de årets andra core-uppdatering. Här får du mer information.

Google core update maj 2020

Google bekräftade under dagen att de gjort en ”core”-uppdatering av sin algoritm. Uppdateringen går under namnet ”May 2020 Core update” och kan komma att påverka hemsidors ranking under de kommande veckorna. Det tar ca 1-2 veckor att rulla ut en större uppdatering som denna vilket gör att eventuella förändringar i sökresultatet inte nödvändigtvis kommer visas omedelbart.

Det här blir den andra bekräftade core-uppdatering under 2020. Den första uppdateringen gjordes i januari. Det betyder alltså att det är första uppdateringen sedan Covid-19-utbrottet.

Vad är en ”Google core”-uppdatering?

Google gör dagligen ändringar i den algoritm de har, men ett par gånger per år gör de även större uppdateringar. Eftersom det påverkar sökresultatet och hemsidors ranking i större utsträckning går Google ut med information kring dessa. Ibland har de även gått ut och ”varnat” att en uppdatering är på gång, med förslag på nödvändiga förändringar.

Google vill att deras sökresultat ska vara relevant och bra. Syftet med en core uppdatering är att den ska påverka (och förbättra!) sökresultatet för samtliga länder och språk. Effekten av uppdateringarna är att vissa hemsidor kommer ranka bättre medan andra rankar sämre. I slutändan handlar det om att de hemsidor vars innehåll är relevant och kvalitativt visas högre upp i Googles sökresultat.

Bra att veta!

Google har en sida där de beskriver vad som kan vara bra att känna till som webmaster vid dessa uppdateringar. Bland annat förklarar de att sidor som rankar sämre efter en core uppdatering inte nödvändigtvis har någonting som behöver fixas eller ”lagas”. En lista med frågor att ställa sig själv går även att hitta på sidan. Frågornas syfte är att hjälpa oss att avgöra om vårt hemsideinnehåll håller en tillräckligt hög nivå.

Sidan hittar du i inlägget ovan eller genom följande länk:  https://webmasters.googleblog.com/2019/08/core-updates.html