Optimera din YouTube videoannonsering

YouTube är världens näst största sökmotor efter Google och en växande annonskanal. Här kan dina annonser nå oräkneliga potentiella nya kunder – men det gäller att ha koll på inställningarna. Här tipsar vi om hur du kan ställa in dina YouTube-annonser för att nå rätt målgrupp!

Rikta dina annonser mot en given målgrupp

Innan videon visas för din publik kan du också ställa in vissa inriktningar för att specificera din målgrupp redan från början, som demografi, intressen och ämnesinriktning på videos som du vill synas i samband med. Vad sägs om män i åldrarna 18–34 som bor i Göteborg, eller kvinnor som gillar att resa? Och på tal om resa, visste du att 25 % av alla visningar på YouTube görs på en mobil enhet?

Vid annonsering i YouTube får du också tillgång till deras kostnadsfria analysverktyg för att bättre kunna dra slutsatser samt förstå din publik och hur du bäst kan interagera med dem via annonserna.

Målgrupp och annonsinställningar

Som nämnt ovan går det alltså att vara specifik i sin inriktning för visning av annonser. Närmare bestämt, men under ständig förändring:
• Sökord. Vilka sökord/sökfraser vill du synas på?
• Budget. Hur mycket är du beredd att betala per dag? Sätt en budget för att hålla koll på kostnaderna och stäm av med de mål du satt upp för annonserna och ta reda på om annonseringen är lönsam.
• Visningsmetod. Vill du visa dina annonser ”så snart som möjligt” eller ”utspritt över dagen”? Beroende på vad du väljer kommer din dagliga budget förbrukas därefter.
• Språk. Vilka språkinställningar ska gälla på en mottagares dator? Det kan vara en fördel att ställa in på svenska och engelska även om annonserna bara är på svenska. Många svenskar sitter nämligen med engelska inställningar, och dessa vill du inte missa på grund av en sådan enkel sak som språkinställningarna.
• Platser. För vilka länder, adresser, orter, gps-koordinater med angiven radie vill du synas? Det går att vara väldigt specifik om man vill.
• Plattform. Vill du synas för personer som använder specifika operativsystem, enhetsmodeller eller liknande? Ställ in vilka plattformar som du vill synas på.
• Budjustering för mobila enheter. Det går att sätta bud speciellt för mobila enheter. Ibland kan det vara mycket billigare än buden för personer som surfar från en dator.
• Schemastyrning. Du kanske vet exakt när dina potentiella kunder kollar filmer på YouTube? Då kan du ställa in ett schema för visningar av din/dina annonser. Till exempel mellan 17.00-22.00, varje vardag men inte fredag.
• Annonsväxling. Vill du se vilken annons som presterar bäst? Växla annonserna med jämna mellanrum för att få ett underlag för att se vilken annons som behöver förbättras.
• Frekvenstak. Hur ofta ska dina annonser visas för varje enskild användare? Ställ in frekvenstak för att ställa in det genomsnittliga antalet gånger en enskild användare ska kunna se din annons under en given tidsperiod.
• Målgrupp. Vet du ålder, kön eller civilstatus på dina potentiella kunder? Ange då dessa. Vilka intressen kan förknippas med dina produkter eller tjänster? Ställ in vilka intressen en användare ska ha för att bli exponerad för din annons.

På Digital Dominance arbetar vi långsiktigt med våra kunder för att öka deras synlighet och försäljning på nätet, och YouTube-annonsering är en del av det arbetet. Kontakta oss gärna om du är intresserad av att veta mer om hur vi arbetar.

— Skriven av Alexander 2015-02-25