Displayannonsering – Så syns du mot din målgrupp på nätet

Displayannonsering är ett mycket brett begrepp. All typ av annonsering som finns nära det innehåll som en webbsida erbjuder kan betecknas som displayannonsering. Möjligheterna att annonsera är många – här ger vi en kort introduktion och tipsar om vad du kan göra!

Mängder av olika format att välja mellan

Displayannonserna kan också komma i en rad olika format och typer – se nedan för ett par exempel!

  • Textannonser
  • Banners (bildannonser)
  • Videoannonser
  • Ljudannonsering

Många ekosystem att välja bland

Det finns otaliga ekosystem tillgängliga för dig som vill annonsera med displayannonser. Annonseringen sker ofta via så kallade displaynätverk, där annonsörer som Google har tillgång till en mängd hemsidor där dina annonser kan visas. Många av ekosystemen som existerar på nätet idag har också en koppling till landsspecifika tidningskonglomerat som försöker hitta sin nische på nätet. I Sverige har till exempel Bonniers ett eget annonsnätverk, Bonnier Ad Network, där du kan annonsera kors och tvärs på nätet på olika hemsidor.

Att rikta displayannonser

Hur och för vem displayannonser visas finns det en mängd olika inställningsmöjligheter. Geografiska aspekter är ofta en viktig del – det går att rikta budskap mot exempelvis specifika länder eller till och med städer/stadsdelar. Du kan också rikta annonser baserat på demografi (även om denna aspekt kan vara lite godtycklig), enhet personerna surfar på och vilken typ av hemsida annonserna ska visas på. Säljer du exempelvis träningskläder kan det vara lämpligt att dina annonser visas på hälso- och träningsrelaterade hemsidor.

Utmaning att hitta rätt

Det är vanligt att displayannonsering snabbt ger ett högt antal visningar men betydligt färre interaktioner/faktiska affärer än andra kanaler. Klickfrekvensen landar ofta någonstans runt 0,01 % eller ännu lägre. Vi internetanvändare exponeras dagligen för många displayannonser utan att faktiskt registrera budskapet, och till skillnad från exempelvis sökannonser på Google letar inte personen som ser annonsen aktivt efter en produkt. Ur varumärkessynpunkt kan displayannonsering vara en mer intressant kanal.

Vår generella erfarenhet är att displayannonsering är en intressant kanal att arbeta med, men att det är viktigt att välja rätt typ av annonsering utifrån budskap/produkt – och inte minst att rikta annonserna rätt!

– Skriven av Mikael 2017-09-12